Pazar, Haziran 19, 2005

Geleneksel El Sanatlarımızın korunması,yaşatılması ,gelecek nesillere aktarılması, bu el sanatlarıyla geçimini sağlayan sanatkarların teşvik edilmesi amacıyla, Genel Müdürlüğümüz ve Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü işbirliğinde 20-27 Haziran 2005 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek olan "El Sanatları Festivaline" katılacak sanatkarların isimleri, sanat dalı ve katıldıkları
illere ilişkin bilgiler;

AFYON Ahmet Yaşar Kocataş (Keçecilik),
ANKARA Rasim Gözübüyük (Saz yapımı), İlyas Sarımen (Gümüş işleri)
ARDAHAN Fidan Atmaca (Geleneksel giysili bebek)
ARTVİN Sıtkı Kurtoğlu (Sepet örücülüğü), Şehrinaz Aktel (Halıcılık), Hatice Yüksel (Ehram) Muzaffer Özsır (Semer yapımı), SüleymanSertkaya (Çömlek yapımı)
AYDIN Muzaffer Özsır (Semer Yapımı) ,Süleyman Sertkaya ( Çömlek Yapımı)
BALIKESİR Fatma Kayahan (Halıcılık), Ahmet Tosun (Çömlek yapımı)
BARTIN Sevgi Can (Tel Kırma işleme)
BAYBURT Sevim Ataner (Ehram dokuma)
BİTLİS Bilal Karakulak (Baston yapımı), Haydar Yılmaz (Harik yapımı), Enise Özkan (Çömlek yapımı)
BURSA Metin Işıkçı (Tezhip minyatür), Zafer Karazeybek (Sedefkâr), Yılmaz Emen (bıçak-kılıç yapımı), Abdülkadir Sür (Altın gümüş işleme)
ÇANAKKALE Kutlu Bozkurt (Seramikçilik), Cıvat Gezgin (Ahşap oyma)
DENİZLİ Süleyman Damgacı (Minyatür semer yapımı) Ertan Yur (Dokuma)
DİYARBAKIR Süleyman Çölbay, Mustafa Uluğ (Gümüş işleme)
EDİRNE Özcan Abacı (Talika araba yapımı)
ERZURUM Metin Çelebi, Rasim Fırat (Gümüş İşleme), Necati Kabalar (Bakırcılık)
ESKİŞEHİR Burhan Yücel (Lüle taşı işleme), Tuncel Nasip, Kemal Göze (Gümüş savat işleme)
GAZİANTEP Burhan Kervancıoğlu, (Bakırcılık), Cevdet Eldemir (Kutnu dokuma), Muzaffer Demir (sedef işleme), Celal Erdönmez (Antep işi :işleme) Orhan Çakıroğlu (Çarık yapımı)
HAKKÂRİ Hatice Alkan (Kilim dokuma), Meryem Özatak (Çorap örme)
HATAY Refik Büyükaşık, Yılmaz Büyükaşık (İpek dokuma), Niyazi Köleoğlu (Hasır örme), H.İbrahim Sümer (Semer yapımı),
ISPARTA Yaşar Küçüker (minyatür araba) ,Şevki Parlak( Deri İşleri ), H.Hüseyin Kondal (Keçecilik)
İSTANBUL

Orhan Kurt (Gölge oyunu tasvir yapımı) Fuat Başar (Hat-ebru), Esin Kazazoğlu (Tezhip), Süleyman Berk (Hat)

İZMİR Murat Kayan (Göz boncuğu yapımı), Cemil Cön (Keçecilik), İrfan Alkur (Kabak kemane yapımı)

K.MARAŞ

Hüseyin Kopar (Çarık yapımı), İsmail Atatanır (Sim sırma işleme), Mustafa Akkök (Ahşap oyma), Hüseyin Alkışçı (Bakırcılık)
KAYSERİ Ali Bakırtaş (Bakırcılık), Sadettin Çapacıoğlu, Metin Ünver, Yılmaz Dörtdudak (Hat)
KASTAMONU Cemil Kızılkaya, Safiye Kızılkaya (Yazmacılık), Ahmet Ortaakarsu (Bakırcılık)
KİLİS Mehmet Özsulu (Yemeni yapımı)
KOCAELİ Mehmet Ali Koygun (Sepet yapımı)
KÜTAHYA Abdurrahman Yıldız, Mehmet Gürsoy, Mehmet Yıldırım (Seramik)
MANİSA

Nuri Kömürcü (Keçecilik), Ayşe Uğur, Cennet Dede, Cemile Memiş (Halı dokuma), Ahmet Köseoğlu

MARDİN

Suphi Hindiyerli, Gebro Tokgöz (Gümüş işleme)

OSMANİYE

Mehmet Türkmenoğlu (Çam bardak yapımı)
RİZE Musa Ağun (Kemençe yapımı)

SAKARYA

Ziyaeddin Işık (kaşık yapımı)
SİİRT Vadullah İşçi (Siirt Battaniyesi dokuma)
SİVAS İbrahim Gölebatmaz (bıçak yapımı)
ŞANLIURFA Mahmut Çirkin, Mehmet Nur Demirözü, Mehmet Külekçi (bakırcılık), Halil Atçı (Ehram dokuma), İmam Bakır İncikuşu (Gümüş işleme), Osman Nergis (Ahşap oyma)
ŞIRNAK Bekir Şat, Faris Şat (Şal şepik dokuma)

TOKAT

Mehmet Çakar (Ahşap oyma), Hüseyin Er (Yazma), Mustafa Yıldız (Bakır), Musa Kaycı (işleme sandık)

TRABZON

Hasan Tabakoğlu, Şengül Karaağaçlı (Telkari kazaz)
ZONGULDAK Tansel Işık (Baston)

Cuma, Haziran 10, 2005

”BENİM ANKARAM”adlı konuşmasıyla Kültür ve Turizm Bakanımız Atilla KOÇ.

“Bizim çocukluğumuzda...” diye başlayan öykülerin sözlerine “Havası da suyu da çok güzeldir benim memleketimin; ah bir de o unutamadığım doyumsuz sohbetler...” eklenince yaşadığımız kentin geçmişine duyduğumuz özlem,kültürel kimliğine duyduğumuz merak, bizi, sonu önceden kestirilemeyecek yolculuklara çıkarır.
Aslında çocukluğumuzun neresine dönersek dönelim havalar hep güzel, sular hep şırıl şırıl, sohbetler hep tatlıdır. Ancak içinde tarihin yaşandığı ve yazıldığı o özel kentlere sinen doku daha farklıdır. Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olmakla kalmamış, gelişen ve değişen kent Cumhuriyet kültürünün de başkenti olmayı hedeflemiştir.
Kütüphanelerin, yeniden halkla buluşturulması adına,2005 yılı Nisan ayında tarihi yapısı ve sahip olduğu koleksiyonu ile başkentin seçkin kültür mekanlarından birisi olan Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesinde başlatılan ve yoğun ilgi gören ANKARA İZDÜŞÜMLERİ;ÇARŞAMBA TOPLANTILARININ birinci döneminin son konuşmacısı Kültür ve Turizm Bakanımız Atilla KOÇ.Her ayın birinci ve üçüncü Çarşambası, 15.00-17.00 saatleri arasında yapılan toplantılarda Ankara’nın çevresi,tarihi, zengin kültürel mirası,yetiştirdiği toplum önderleri ve ticaret hayatı uzmanlar tarafından ele alınarak katılımcılarca da tartışılıyor.
Projenin hedef kitlesi, Ankara’yı seven,kentlilik bilincine önem veren ve yaşadığı kentin farklı yönlerini de öğrenmek isteyen başkentlilerdir. Çarşamba toplantıları ile kentin sahiplenilmesine ve korunmasına ,kültürel değerlerinin yaşatılmasına ve Ankaralıların kültür mekanlarını daha çok kullanmalarına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığının himayelerinde,Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile VEKAM işbirliğinde düzenlenen Ankara İzdüşümleri;Çarşamba toplantıları’nın 2005 yılı birinci dönemi 13 nisan -15 Haziran 2005 tarihlerini,ikinci dönem toplantıları ise 1 Ekim 2005-15 Haziran 2006 tarihlerini kapsayacak şekilde planlanmıştır.

TEDA PROJESİ İLK MEYVELERİNİ VERİYOR

Türk kültür, sanat ve edebiyatının dışa açılması çalışmaları kapsamında Türkçe’nin yazı dili birikiminin uluslararası çevrelerde tanıtılması için başlatılan çalışmalar ilk meyvelerini vermeye başladı.
Türk kültür, sanat ve edebiyatı ile ilgili klasik ve çağdaş eserleri yayımlayan uluslararası kuruluşlara karşılıksız destekte bulunmak amacıyla 2005 yılının başında hayata geçirilen “Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi; TEDA”ya yapılan başvuruların ön çalışmaları tamamlanarak değerlendirilecek aşamaya gelindi.
TEDA Çeviri Destek Projesi kapsamında,geçtiğimiz aylarda oluşturulan TEDA Danışma ve Değerlendirme kurulu çeşitli ülke yayınevlerinden gelen başvuruları değerlendirmek üzere,Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Mustafa İSEN’in başkanlığında 23 Haziran 2005 Perşembe günü ilk toplantısını yaparak proje kapsamında karşılıksız destek verilecek eserleri belirleyecek. Sonuçlar toplantı sonrasında düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı ile Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürünün sürekli üye olduğu Danışma ve Değerlendirme Kurulunun 2005 yılı için seçilen diğer 5 üyesi Prof.Dr.Talat Sait Halman, Prof.Dr.İlber Ortaylı, Prof.Dr.Saliha Paker, Prof.Dr.İhsan Sezal ve Gazeteci yazar Doğan Hızlan gibi kültür, sanat ve edebiyatımızın önde gelen isimlerinden oluşuyor.